Обкладинка для допису Візуальна новела, роуглайк і монстри в одному флаконі - огляд Monster Prom

Візуальна новела, роуглайк і монстри в одному флаконі - огляд Monster Prom

Why are you playing with a little guy taking a shіt? Is it some kind of new weird J. I. Joe?

Відео версія огляду гри для тих, хто любить дивитись:

👉 Напевно подивившись на гру Monster Prom в магазині ви подумали що це якась типова візуальна новела в жанрі симулятора побачень і були… ну, не те, щоб зовсім не праві, але все ж на певній відстані від істини. Що ж тоді це таке? Особисто мені гра нагадує роуглайк, адже завдяки її нелінійній структурі кожне нове проходження може кардинально відрізнятися від попередніх і за виключенням кількох незначних повторюваних елементів призводити до нової історії.

👉 Але про що ж взагалі гра? Тут, власне, назва її чудово описує і в центрі подій дійсно знаходиться випускний в школі (чи радше коледжі, чи куди взагалі ходять студенти яким 19-400+ років?), де неможливо зустріти звичайних людей але натомість можна побачити перевертнів, вампірів, демонів, привидів, зомбі, відьом, гостей з інших вимірів, древніх хтонічних створінь, живі комп’ютери, русалок, горгон, та інші види не зовсім звичайних студентів котрі мали б навчатись, але по факту просто проводять вечірки, скоюють злочини, придумують нові способи заробітку грошей та й загалом розважаються як можуть. Але ніщо не триває вічно а тому на носі випускний, на який хотілось би запросити одного шести найкрутіших студентів (і студенток) даної незвичної школи. От тільки чи погодяться вони? І як взагалі завоювати їх прихильність?

You abandoned high school and spent the rest of your life designing a robot for sex purposes.

👻 В плані сюжету гра, як я вже згадував, доволі нелінійна, чим вигідно відрізняється від багатьох інших подібних новел, де в кращому випадку вам треба повторити лише деякі дії для виходу на новий рут, а в гіршому – добру половину гри робити одне і те ж. Власне, фінальна ціль у вас досить чітка – запросити когось на випускний (ну або ж піти самому, такий варіант теж присутній). Варіантів для пари аж шість – це русалка Міранда (19), досить мила принцеса зі схильністю до геноциду, демон Деміан (21) з вибуховим характером і жагою до руйнування, перевертень Скотт (21), котрий компенсує низькі розумові здібності розвинутою мускулатурою та добрим серцем, Поллі Гайст (22?), полтергейст, яка обожнює вечірки та всі існуючі (а також ще не винайдені) алкогольні напої і наркотики, вампір Ліам (4xx), який цінує високе мистецтво, таке, як наприклад, «яой», та Вера (23), медуза, котра повністю підтримує тезу про те, що гроші правлять світом.

👽 Когось із цих шести непересічних і в міру харизматичних героїв вам і доведеться переконувати піти з вами на випускний. Для цього, в свою чергу, доступно чотири ігрові персонажі, але відмінності між ними суто візуальні і на геймплей ніяк не впливають. Сам же геймплей складається із кількох частин, першою з яких є обов’язковий тест на початку кожного проходження, що дозволить вам отримати трохи очків характеристик та почати завойовувати прихильність одного з героїв. Гадаю, для тих, хто колись грав в подібні ігри, не буде нічого нового в тому, що треба набирати спеціальні очки відносин для того, щоб, власне, прокачувати відносини з певним персонажем. В даному випадку очки характеристик і очки відносин це фактично одне і те ж саме, а тому нескладно здогадатись кому з яких персонажів краще підходить одна із шести наявних характеристик: чи гроші. Втім, на практиці все дещо складніше, а тому для успішного завоювання серця того чи іншого персонажа треба до кінця «навчання» прокачати дві, а то і три характеристики до певних значень аби мати шанс на взаємність.

👿 Як же їх прокачувати? Доволі приємно – відвідувати різні частини школи, спілкуватися з героями та робити подарунки. Всього в школі шість різних локацій, кожна з яких дає додаткові очки тієї чи іншої характеристики, наприклад, завдяки тому, що на комп’ютерах бібліотеки можна майнити біткоїни та займатися скамінгом, вона чудово підходить для заробітку грошей, тоді як в класі можна вчитися і підвищувати свою кмітливість. Крім того, що ви постійно отримуватиме підвищення характеристик, ви ще й постійно зустрічатиметесь з іншими студентами, як тими, кого можна романсити, так і простими NPC, і в діалогах з ними треба буде частенько обирати одну із двох реплік, що вплине на їх відношення до вас та може як додатково збільшити характеристики, так і знизити їх у випадку невдалого вибору. Крім можливості відівідувати вже згадані шість локацій двічі на день є ще кафетерій, де ви вільні сідати за столики з будь-якими персонажами, та магазин, де можна придбати різні предмети, що в подальшому згодяться в якості подарунків або ж відкриють доступ до нових сценаріїв.

💀 І хоч «під капотом» гра виглядає трохи нудно та зводиться до підбору правильних відповідей та набору певної кількості очок, на ділі все набагато захопливіше ніж звучить, адже ви постійно втрапляєте в якусь халепу, з якої треба майстерно викрутитись, розважаєтесь всіма можливими та неможливими способами та берете участь у все більшій кількості історій. Одних тільки секретних фіналів (не рахуючи банальні відвідування випускного) тут близько з півсотні, а загальна кількість можливих варіантів розв’язки історії наближається до тисячі.

👾 Якщо ж вам буде мало всього вищезгаданого, то грі є що запропонувати ще, а саме – можливість обирати як коротке (до 30 хв) проходження, так і повне (близько години), наявність не тільки одиночної гри, але й можливості грати компанією до чотирьох гравців (що не те щоб часто зустрічається у візуальних новелах), а також офіційний інструментарій для модингу і доступ до майстерні з купою нових якісних сюжетів та персонажів. І це вже не рахуючи офіційні DLC та два повноцінні продовження – Monster Camp та Monster Roadtrip, де пригод іще більше.

Ten Minutes later Moldova has declared war on the moon, and is firing at it with everything they’ve got.

🎨 Гра стала популярною не в останню чергу завдяки запам’ятовуваній і якісній графічній складовій, що пропонує чимало яскравих образів героїв, що доповнюються вельми гарними костюмами для різних ситуацій, навіть у другорядних персонажів. І це вже не говорячи про якісні фони та загалом досить велику кількість іллюстрацій в грі, в тому числі і фанатських.

🎷 Звук гарно доповнює картину і представлений досить бадьорими темами а повноцінної озвучки хоч і немає, проте у персонажів все ж є по кілька фраз які демонструють їх голоси та доповнюють характери.

Monster Prom – це:
👌 Випускний без танців але з потенційними вбивствами
👌 Типова дівчина Лавкрафта
👌 Виклик демона з іншого світу як спосіб прокачати вечірку
👌 Кафе типу BYOC (Bring your own cocaine)
👌 Той самий душніла з коментарів у Твітері
👌 Ламання четвертої, п’ятої, шостої і всіх інших стін
👌 Історія про важливість того, щоб першому брати серветку зі столу
👌 Drug racing Drag racing

🔷 Дуже незвична суміш із візуальної новели та роуґлайка, яка, тим не менш, ідеально працює, пропонує контент на десятки годин та вже давно поклала початок цілій серії ігор, не говорячи про цікавий всесвіт. Якщо любите візуальні новели то точно варто ознайомитись з грою. 🔷

🔰 Діагноз – My girlfriend is a monster 🔰